Wijnreizen.
Bij voldoende belangstelling organiseren we wijnreizen naar mooie wijnstreken in binnen- en buitenland.
Bijvoorbeeld Limburg, Champagne, Elzas, Pfalz, Ahr, etc.

Willem en Netty Spekman organiseerden van vrijdag 25 t/m zondag 27 april 2025 een wijnreis naar het Duitse wijngebied de Pfalz.

Vrijdagmorgen in alle vroegte vertrok een deel van de deelnemers, allen lid van de WBW, vanuit Roosendaal, om in Etten-Leur ook nog een aantal leden op te halen.
Met een busje (8 personen) en een personenauto (4 personen) werd koersgezet naar Duitsland. Eenmaal in Duitsland werd op een parkeerplaats gestopt en werden we voorzien van koffie en thee, aangevuld met worstenbrood en versgebakken lekkers.
Wie wilde, kon even plaatsnemen op de Pausenbank en zich de nieuwe paus wanen.
Dan weer verder naar het volgende tussenstation : Lunchen in Alzey. Daar kwamen de eerste flessen wijn op tafel.


Na de lunch door naar de eerste wijnboer, Rebenhof Bruno Müller, waar we met een huifkar door de wijnvelden werden rondgeleid. Regelmatig werd een tussenstop gehouden waar een fles wijn rondging om te proeven. Ook werd door de chauffeur het nodige verteld over de wijze waarop de wijngaarden beheerd worden.
We werden duidelijk gewezen op de nieuwe manier van insectenbestrijding in de wijngaard die in samenwerking met BASF en de universiteit in dit gebied is ontwikkeld. Om de paar meter hangt een kleine capsule met feromonen die zo’n 20 vierkante meter insectenvrij houdt. Geen chemische bestrijdingsmiddelen die gesproeid worden, maar een biologische.
Na de rondrit met proeverij was er uiteraard gelegenheid om in de kleine winkel nog wijn te kopen. Daar werd volop gebruik van gemaakt, zeker omdat de prijzen van de wijnen zeer gunstig waren.
Na het bezoek aan de wijngaard was het tijd om naar het logeeradres te gaan in Altdorf. Daar kregen we even de tijd om ons op te frissen, even te rusten of rond te wandelen in het dorpje en omgeving.
Voor ieder stel was er een ruime slaapkamer met balkon en prachrig uitzicht over de tuin en de wijngaarden aan de overkant van de weg.
Netty en Willem hadden ervoor gezorgd dat er voor die avond een mooi plateau met hapjes op tafel stond, waarbij rekening gehouden werd met de allergieën van een aantal gasten. Uiteraard aangevuld met een vrije keuze uit de wijnen van het wijnhuis waar we logeerden.


Op zaterdagmorgen een uitgebreid ontbijt. De hele eetzaal voor de eigen groep, want er waren geen andere gasten.
Na het ontbijt tijd voor een proeverij bij Weingut Frank Schäfer in Neustadt-Lachen. Passievol vertelde Frank over de wijnen die hij produceert en volgens welke filosofie hij dat doet.
We kregen een tiental wijnen te proeven, waaronder ook een wijn die Frank slechts eenmalig heeft gemaakt, eigenlijk bij toeval. Ons oordeel was vrijwel unaniem dat dit een heel mooie wijn is, maar jammer genoeg heeft Frank daar als kleine wijnboer geen afzetgebied voor.
Zo heeft hij ook een goede rode wijn in het assortiment, die in een witte fles is gebotteld. Voor zijn clandizie geen probleem, ook niet voor de wijn zelf, maar in Nederland zo niet te verkopen.
Voor de lunch gingen we naar Schloss Wachenheim. Daar werd genoten van een aantal mooie Flammküchen, de plaatselijke specialiteit. Uiteraard met een paar flessen wijn, waaronder de specialiteit van het wijnhuis, een mooie Sekt.
Aansluitend volgde een rondleiding door het slot en de wijnkelder, waar op verschillende punten een ander glaasje Sekt werd geproefd.


De dag werd afgesloten met een wijn/spijs Diner een kilometer of 4 buiten Altdorf.
Een geweldige ambiance, met een geweldige serveerster die het horecavak echt verstaat.
Naast de juiste informatie over de gerechten en de bijpassende wijnen was ze zeer attent voor alle gasten, hoe druk het ook was.
De zondagmorgen begon weer met een uitgebreid ontbijt, waarbij het gebruik van een eiertikker uitgeprobeerd moest worden.
Weingut Disson was het doel van de volgende proeverij. Daar maakten we kennis met de nestor van het bedrijf, die opgeleid was in de mechanisatie-sector, waar ook zijn hart ligt. Door familieomstandigheden heeft hij vroeg het bedrijf van zijn ouders moeten overnemen en moest hij zich bezig gaan houden met de wijnmakerij.
Nu zijn zoon de wijnmakerij heeft overgenomen, heeft hij weer alle tijd voor zijn eigenlijke passie, het verbeteren van de werktuigen die in de wijngaard gebruikt worden om het werk lichter te maken.
Ook hier werden de nodige doosjes wijn in het busje geladen.


Als afsluiting van de reis werd er op weg terug naar huis nog gestopt voor de lunch in Hotel/restaurant Barbarossahof.
Eenmaal terug in Etten-Leur werden de mensen die daar op waren gestapt weer afgezet. Waarbij de nodige doosjes wijn overgeladen moesten worden. Als afscheidscadeautje hadden Netty en Willem nog voor ieder stel een tasje met Pfalz-wijnen, die we niet ter plekke hadden geproefd.
Conclusie :
Een zeer geslaagde wijnreis naar de Pfalz, een in Nederland minder bekend wijngebied.
Met het inzicht dat Duitsland veel meer te bieden heeft dan de Liebfraumilch en Schwarze Katz, nog bekend uit de jaren 70, of de Rieslings uit de Mosel.
Complimenten voor Willem en Netty, die de reis op fantastische wijze hebben samengesteld en begeleid.