Presentatie Aspergeproeverij aangepast
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Aspergeproeverij.
Voor deze proeverij hebben we onze leveranciers gevraagd om wijnen uit te zoeken die passen bij een aantal amuses met asperges die door Angela en Annemiek zijn gemaakt.
De amuses zijn gebaseerd op recepten, zoals asperges veel thuis worden gegeten.
Eerst proefden we twee individuele wijnen en beoordeelden deze. Daarna beoordelden we beide wijnen in combinatie met de amuse.
Gaandeweg de proeverij bleken er een paar (knip- en plak)foutjes in de presentatie en een typefout in het proefformulier te zitten. Dit is inmiddels aangepast in de presentatie en het proefformulier zoals ze nu op de website staan.
In de presentatie is ook een aantal pagina’s opgenomen met uitleg van het begrip “Sur Lie”, waarover veel vragen waren.
Download hier het proefformulier : Proefformulier Aspergewijnen.
Download hier de vernieuwde presentatie : Aspergewijnen Proeverij.
Cursus Proeven als een Pro Geannuleerd
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Proeverij Super(markt)wijnen
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Donderdag 13 februari 2025 : Thema Super(markt)wijnen.
De meeste wijn wordt in Nederland verkocht via de supermarkten. Dat is makkelijk, je hoeft niet naar de slijter en de wijnen zijn er meestal ingedeeld op smaakprofiel.
Bekijk de Agenda voor de aankondiging of meld je gelijk hier aan als (gast)proever.
Nieuwjaarsbijeenkomst Petits Saveurs
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Op zondag 26 januari 2025 verwelkomden we de leden en een aantal partners voor de allereerste Nieuwjaarsbijeenkomst van de West Brabantse Wijnvrienden.
Ga naar de pagina met de Eerdere proeverijen om te zien en lezen hoe deze middag is verlopen.
Le Marche proeverij
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Donderdag 9 januari 2025 : Thema Le Marche, Italië.
Het thema van deze proeverij is Le Marche, Italië.
In het afwisselende en opwindende hart van Italië ligt De Marken (Le Marche), een fascinerende maar nogal ingetogen kuststreek omlijst door het Apennijnengebergte.
Le Marche is een regio in Midden-Italië die bekend staat om zijn rijke wijntraditie. Met een kustlijn langs de Adriatische Zee en grenzend aan Emilia-Romagna en Abruzzo, biedt deze relatief onbekende regio een schat aan wijnen die zowel wit als rood zijn. Ondanks dat ze vaak over het hoofd worden gezien, verdienen de wijnen van Le Marche absoluut meer erkenning.
In deze proeverij concentreren we ons op de regio Pesaro é Urbino in het noordelijke deel van Le Marche.
Inloop 19:00 – 19:30, Aanvang 19:30 uur.
Aanmelden voor deze proeverij kan vanaf 26 december.
Deze proeverij is toegankelijk voor leden én gastproevers.


Wijnreis naar de Pfalz van 25 t/m 27 april 2025!
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Willem en Netty Spekman organiseren van vrijdag 25 t/m zondag 27 april 2025 een wijnreis naar het Duitse wijngebied de Pfalz.
Eerder organiseerden zij al wijnreizen naar Centre Loire (Pouilly-Fumée en Sancerre) en naar de Elzas (Eguisheim e.o.). Op die laatste reis is bij het huidige bestuur het idee ontstaan om de West Brabantse Wijnvrienden op te richten.
Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij op deze reis. Aanmelden voor de laatste plaatsen op de komende reis naar de Pfalz kan via auxlardons@home.nl.

Informatie over de reis :
Vertrek op vrijdag, 25 april 2025 om ca. 6:30 uur vanuit Roosendaaal.
Ontbijt en lunch doen we onderweg en we verwachten rond 15.00 uur aan te komen op de eerste proeverij.
Na deze proeverij gaan we naar ons logeeradres waar we het avondeten verzorgen.
We verblijven in een grote villa met overdekt buitenterras en een tuin met uitzicht over de Pfalz.
Zaterdagochtend starten we met een gezamenlijk ontbijt.
Daarna vertrek naar de wijngaarden waar we een wijnhuis bezoeken met uitleg en proeverij.
Na de lunch bezoeken we nog een wijnhuis met een bijzondere proeverij.
’s Avonds dineren we in een lokaal restaurant. Uiteraard met locale wijnen daarbij.


Zondag na het ontbijt bezoeken we nog een wijnhuis.
Na de lunch keren we weer huiswaarts.
Het maximum aantal gasten is 12. We rijden met een busje en één personenauto.
De kostenraming is gebaseerd op 12 deelnemers en bedraagt ongeveer €650,00 per persoon.
Dit bedrag is inclusief reis, verblijfskosten, genoemde maaltijden en proeverijen.
Persoonlijke uitgaven en wijn-inkoop is voor de reiziger zelf.
Aanmelden kan per e-mail via auxlardons@home.nl.
De Pfalz biedt een gevarieerd landschap met talrijke burchten en kastelen, restanten van Romeinse nederzettingen, romantische hoekjes, musea, wijndorpen en ontelbare wijngaarden.
Het Toscane van Duitsland.
De Pfalz is een streek met een mild klimaat en een landschap dat doet denken aan Toscane met de glooiende wijnheuvels en uitgestrekte bossen. Ten oosten van het Haardtgebergte en het Pfälzer Wald strekt de Pfalz zich uit. Met oneindige wijngaarden, pittoreske wijndorpen, burchten, fruit- en amandelbomen en de kastanjerijke bosranden geven dit gebied een mediterraan vleugje.
Er wordt wel gezegd dat uit de Pfalz de beste Duitse wijnen vandaan komen. Op bijna 24.000 hectare aan wijngaarden zijn bekende druivensoorten aangeplant. Een op de vier druiven is Riesling maar ook Müller Thurgau, de steeds populairder wordende Weissburgunder en de rode druivensoorten Dornfelder en Spätburgunder (pinot noir).
U zult versteld staan van de kwaliteit van de wijnen, maar ook (in positieve zin) van de prijzen die men voor de wijnen vraagt. Dus een mooie gelegenheid om de thuisvoorraad aan te vullen.
Inschrijving Loire-proeverij geopend
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Het thema van deze proeverij is Mooie Loire wijnen! Willem Spekman neemt ons mee naar de Loire in Frankrijk en presenteert een aantal mooie witte wijnen uit dit gebied. |
De Loire ontspringt op het centraal massief en stroomt noordwaarts tot ongeveer Orleans en buigt dan af naar het westen om uit te monden in de Atlantische Oceaan. Stroomafwaarts zijn diverse wijngebieden te vinden. Op deze proeverij komt het gebied Pouilly sur Loire aan bod. Laat je verrassen door de wijnhuizen en hun witte wijnen die Willem en Netty in de loop der jaren hebben ontdekt langs de Loire. Ongetwijfeld delen ze een aantal wijnen van zelf ontdekte kleine wijnhuizen die meestal niet in Nederland verkrijgbaar zijn. De Fransen zijn ook niet gek, het beste drinken ze zelf op! |

De Linde is op loopafstand van het Station Etten-Leur. Ook is er voldoende gratis parkeergelegenheid en er zijn beugels om je fiets aan vast te maken.
Na afloop van de proeverij is er gelegenheid (tot 23:00 uur) om na te praten onder het genot van een drankje en een snackje bij de bar van De Linde (niet bij de proeverij inbegrepen).
Presentatie Rioja-proeverij online
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Het was weer een geslaagde proeverij op donderdag 10 oktober.
Hier is het Proefformulier 20241010 te downloaden en ook de Rioja Presentatie van Ruud en Patries is hier te vinden.
Zie ook https://westbrabantsewijnvrienden.nl/agenda/eerdere-proeverijen/
Ook zo genoten van de wijnen en de mooie Spaanse hapjes die Ruud uit de keuken van De Linde toverde? Schrijf eens een verslagje van je belevenissen en stuur dat naar webmaster@westbrabantsewijnvrienden.nl.

Nog snel inschrijven voor de Rioja proeverij
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Na een geslaagde eerste wijnproeverij komt de tweede proeverij op donderdag 10 oktober a.s. alweer in zicht.
De inschrijftermijn is inmiddels verstreken op donderdagavond 3 oktober, dus helaas kunt u zich niet meer aanmelden.

Het thema van deze proeverij is RIOJA!
Deze proeverij gaan we op reis door het oudste en bekendste wijngebied van Noord-Spanje : DE RIOJA!
De wijnen komen van een bodega in Spanje, waar Ruud en Patries ze samen met de vinoloog hebben uitgekozen.
We proeven natuurlijk de rode wijnen, maar vergeten zeker de witte varianten niet. En natuurlijk hoort er een Spaanse versnapering bij.
De Linde is op loopafstand van het Station Etten-Leur. Ook is er voldoende gratis parkeergelegenheid en er zijn beugels om je fiets aan vast te maken.
Na afloop van de proeverij is er gelegenheid (tot 23:00 uur) om na te praten onder het genot van een drankje en een snackje bij de bar van De Linde (niet bij de proeverij inbegrepen).
Wild wijn-spijs avond 2 november (Helaas vol)
Geplaatst opEen reactie plaatsen
Willem is inmiddels een enthousiast lid van de West Brabantse Wijnvrienden. Zijn echtgenote Netty en hij bestieren samen het niet-commerciële vriendenrestaurant Aux Lardons in Roosendaal. Waar je als vriend welkom bent om te genieten van de kookkunsten van Netty en de wijnpassie van Willem. Een gouden combinatie.
Ook de West Brabantse Wijnvrienden zijn van harte welkom, natuurlijk. Daarom ontvingen we onderstaande uitnodiging, die in de proeverij van 19 september ook is aangekondigd en waar al direct een aantal wijnvrienden hebben ingeschreven. Wees er dus snel bij om teleurstelling te voorkomen.
Helaas! Alle plaatsen voor de Wild Wijn-spijsavond zijn al volgeboekt. Aanmelden heeft geen zin meer.
U kunt wel via een e-mail aan auxlardons@home.nl aangeven dat u een volgende keer uitgenodigd wil worden of informatie opvragen over andere activiteiten van Aux Lardons.


Beste Vrienden,
Zoals ieder jaar, houden we weer een wijn-spijs avond met wild gerechten.
Dit zal zijn op zaterdag 2 november a.s.
Op deze avond serveren wij een 3 gangen menu met wild gerechten en bijpassende wijnen.
Per gerecht worden 2 of 3 wijnen geschonken.
We proeven eerst zonder het gerecht en daarna met het gerecht.
De prijs is € 52,50 pp inclusief koffie of thee na afloop.
Inschrijven hiervoor kan door een mailtje te sturen naar auxlardons@home.nl
We gaan er deze avond weer iets moois van maken.
Groetjes,
Netty en Willem.
Vriendenrestaurant “Aux Lardons”
Schotselaan 8
4703 AD Roosendaal
Verslag Bubbels-proeverij 19 september 2024
Geplaatst op1 reactie
Op donderdag 19 september was het dan zover. De eerste reguliere proeverij van de West Brabantse Wijnvrienden was een feit. Op onze proeflocatie, De Linde in Etten-Leur, werden we hartelijk welkom geheten door de beheerder.
Het thema van de avond: Bubbels.
Zoals onze voorzitter Ans in haar openingswoord aangaf : “Bubbels zijn feestelijk en staan voor een nieuw begin”.
Eerst zijn de verschillende manieren van het maken van mousserende wijnen besproken. Ook was er een uitleg van de Dosage stijlen, van Brut Nature naar Doux.
De proefcoördinator had een 8-tal mousserende wijnen uitgekozen.
Als voorbeeld van de tank-methode proefden we een Prosecco uit Italië. Deze had een vrij harde mousse en was een eenvoudige instapper.
De tweede wijn was de verrassing van de avond. Schlumberger Grüner Veltliner Brut uit Oostenrijk. Mooie citrus aroma’s in de neus, een mooie zachte mousse en lange verfrissende afdronk.
De derde wijn was een vonkelwijn uit Zuid Afrika. Deze wijn wordt op traditionele wijze gemaakt maar viel wat tegen in aroma en smaak.
Via een Spaanse Cava en Cremant de Bourgogne uit Frankrijk gingen we naar een andere topper van de avond.
De Cremant d’Alsace Cuvee Confidentielle van Gruss uit Eguisheim. Gemaakt van voornamelijk Chardonnay druiven en 36 maanden gerijpt. Met een complex aroma van rijp wit fruit, kruiden en hazelnoten. Een ruime en ronde afdronk.
Na een Franciacorta Brut Saten uit Italië sloten we de avond af met een Champagne van Jean Jacques Lamoureux. Een mooie Champagne voor een schappelijke prijs.
Conclusie van de avond: Lekkere bubbels komen overal vandaan en niet alleen uit de Champagne streek.
De avond werd afgesloten aan de bar van De Linde. Alwaar er gelegenheid was om de aantekeningen te vergelijken en gezellig bij te kletsen.
Al met al een geslaagde avond. Op naar de volgende proeverij op 10 oktober.
Download hier het Proefformulier Bubbles 20240919 met de algemene gegevens van de geproefde wijnen en download hier de bijbehorende presentatie Proeverij 19 September Bubbels.
Verschil registreren en aanmelden als lid.
Er lijkt wat verwarring te zijn n.a.v. de e-mail van 16 augustus jongstleden m.b.t. registreren op de website en het aanmelden als lid.
Dit zijn twee verschillende zaken.
Wanneer registreren : Eenmalig als u als Gast of Lid meer rechten wilt hebben op de website en bericht per e-mail wilt ontvangen als een proeverij wordt aangekondigd. Bij volgende bezoeken aan de website logt u in met uw e-mailadres en wachtwoord.
Wanneer aanmelden als lid : Eenmalig als u dat nog niet eerder hebt gedaan. Leden die vanaf het begin betrokken zijn geweest bij de oprichting van de vereniging hoeven zich niet meer aan te melden als lid.

Wat houdt registreren in?
Op de pagina Registreren kunt u een account aanmaken. Als u dat doet, krijgt u een aantal extra mogelijkheden op de website doordat het menu voor geregistreerde en ingelogde bezoekers wordt uitgebreid.
U stelt hier een gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord in, waarmee u voortaan kunt inloggen. Logt u niet in, dan krijgt u alleen toegang tot de openbare pagina’s.
Na registratie krijgt u automatisch de status (ook rol genoemd) van Gast.
Bent u al lid, dan krijgt u enige tijd na registratie de status Lid. Daarmee
Als lid komt u dan op de verzendlijst voor de (e-mail) aankondigingen voor de proeverijen, extra evenementen en vergaderingen. Waarvoor u zich dan kunt aanmelden en het ledentarief betaalt.
Wat houdt aanmelden als lid in?
Welkom nieuwe wijnvrienden.

Update website West Brabantse Wijnvrienden
Geplaatst opEen reactie plaatsen
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de website van de West Brabantse Wijnvrienden.
Er zijn weer een aantal nieuwe pagina’s gemaakt, waaronder de Agenda. Hier staan de inmiddels geplande wijnproeverijen voor de rest van 2024 alvast vermeld. Aanmelden hiervoor is nog even niet mogelijk, maar de formulieren daarvoor zijn op de achtergrond alvast aangemaakt.
Op de pagina Lid worden? staan de verschillende manieren waarop men geliëerd kan zijn aan West Brabantse Wijnvrienden. Daaraan gekoppeld is een aanmeldformulier dat ingevuld kan worden voor het aanvragen van een lidmaatschap.
Op de pagina Documenten vind u de officiële documenten van de vereniging, zoals o.a. de Statuten.
Een aantal functies zijn nu nog in de testfase, dus het kan zijn dat sommige pagina’s niet bereikbaar zijn of dat er nog fouten voorkomen. Daar wordt aan gewerkt.
Na de testfase krijgen leden toegang tot de volledige website, op een klein bestuursgedeelte na. Hiervoor is het dan wel nodig om via de menu-keuze Inloggen met uw E-mailadres en wachtwoord in te loggen. Leden krijgen hier t.z.t. per E-mail bericht over.
Heeft u aanhoudende problemen met de website, neem dan contact op met de webmaster via het contactformulier hier.
BYOB proeverij verslag
Geplaatst op1 reactie
Nadat de vereniging op 28 juni officiëel is geworden, vierden we dit ’s avonds met onze eerste wijnproeverij, nu nog in de huiskamer van een van de leden. Met als thema Bring Your Own Bottle, waarbij de leden ieder (of per stel) een zelfgekozen en gekochtte fles meebrachten.
Uiteraard werd er gestart met een mooie bubbel om te toosten op de officiele oprichting vandaag. Een heerlijke Franciacorta Brut DOCG uit de streek Lombardije in Italië, gemaakt volgens de Champagne-traditie met 24 maanden rijping op de fles.
De tweede wijn, Chateau Brondelle Blanc, werd meteen vergezeld door een verrukkelijk zelfgemaakt kastanjesoepshotje. Wat een prachtige combinatie. Het bewijs dat soep en wijn zeker goed samengaan.
De derde wijn die geproefd werd, was Les Petites Pierres Pouilly-Fuissé. Perfect in balans, zeer zacht en fris uit de Bourgogne.
Vervolgens werd er een orange wijn gekeurd, die eigenlijk zelfs geen orange wijn was. Maar een wijn die tussen een rosé en een oranje wijn in zat. En die ging dan weer perfect samen met een smaakvolle worst van de plaatselijke slager. Een logische overgang naar de rode wijn.
Een Chateau Fourcas Dupré. Stevige, boerse wijn die perfect samenging met een pittige kaas. Zeer zachte tannines en wat een mooie afdronk.
De avond werd afgesloten met Les Notes de Louis uit het Rhône gebied. De buurman van Chateauneuf Du Pape, maar dan jongere stokken. Handmatige pluk, fermentatie met inheemse gisten. Een perfecte afsluiting van onze eerste proefavond.
We gaan de vakantieperiode in, maar in september gaan we dan officieel van start op locatie. Houdt de agenda in de gaten !
Zie de proefnotities in het proefformulier : Proefformulier BYOB 28-06-2024






We zijn OFFICIËEL !
Geplaatst opEen reactie plaatsen

Onze vereniging is een feit.
Op 28 juni reden de bestuursleden naar Vlaardingen om onze vereniging West Brabantse Wijnvrienden officieel te maken bij de Notaris. Hiervoor was slechts een korte procedure nodig, een beperkte voorlezing van de benodigde akte en de door ons opgestelde Statuten. En uiteraard het ondertekenen hiervan.
Gelukkig waren uit het onderzoek van de Notaris naar de achtergrond van de bestuursleden geen rare of vervelende dingen te voorschijn gekomen. Dat hadden we natuurlijk ook niet verwacht, we kennen elkaar al de nodige tijd.
Een grapje over “tekenen onder dwang” werd beroepsmatig door de notaris niet gewaardeerd, waarop omstandig werd uitgelegd dat er anders echt een probleem zou zijn. Op Brabantse wijze hebben we hem gelukkig kunnen overtuigen dat dit inderdaad een grapje betrof.
Na een heerlijke lunch op eigen kosten waar de ervaringen met de notaris uitvoerig besproken werden, reden we weer richting Brabant.
De oprichting van onze nieuwe wijnvereniging was een feit.
Aanmelden Bring Your Own Bottle
Vrijdag 28 juni 2024 is een proeverij gepland bij voorzitter Ans thuis onder de titel “Bring Your Own Bottle“.
De proeverij is alleen voor leden, dus (nog) geen introducées en zo.De proeverij wordt gebruikt als voorbereiding op het proefseizoen na de vakantieperiode.
Bring Your Own Bottle betekent dat we de leden vragen zelf een fles wijn mee te brengen die we gezamenlijk gaan proeven. Het liefst een fles waarover je een verhaal hebt te vertellen. Bijvoorbeeld waar en waarom je de fles hebt gekocht, waarom deze voor jou speciaal is en waarom je deze wijn met ons zou willen delen. Of wat je er dan ook van wilt of kunt vertellen.
Als we allemaal een fles wijn meebrengen die in de prijsklasse rond € 15,= ligt, houden we de individuele kosten ongeveer gelijk aan de standaard bijdrage voor een reguliere proeverij (€ 17,50 afgesproken in de ALV 3 mei 2024).
Ben je samen met je echtgenoot/echtgenote lid, dan zien we graag dat je samen een fles meebrengt in de prijsklasse rond € 30,=. Op die manier kunnen we een paar hoogkwalitatieve wijnen proeven en loopt het totale aantal te proeven wijnen ook niet te hoog op. Dit onder het motto “Kwaliteit boven Kwantiteit”.
Om de proeverij voor te bereiden vragen we jullie om uiterlijk 21 juni (een week vóór de proeverij) door te geven welke wijn je inbrengt. Dan kan een logische volgorde worden bepaald en een proefformulier worden opgemaakt.
Deze proeverij is inmiddels geweest. Lees hierover in het nieuwe bericht.
Het formulier is inmiddels verwijderd.
Mini-proeverij tijdens ALV
Tijdens de ALV van 3 mei waren we te gast bij Angela en Bert. Hoewel er serieus vergaderd werd, kon het natuurlijk niet anders dan dat er een aantal wijnen geproefd werden.

Hitziger Spätburgunder Trocken.
Weingut Hitziger, Südliche Weinstrasse, Pfalz, Duitsland.
Jaargang 2020.
100% Spätburgunder.
13,5% Alcohol.
Eigen import.
Elegante, krachtige rode wijn met fijn geïntegreerde tannines en aroma’s van cassis en bittere amandelen.
Kersen in aroma. Veel fruit in smaak. Krachtig.
Gewoon lekkere ‘pinot noir’ .

Vigne Chigi Pallagrello Bianco.
Wijnhuis Vigne Chigi, Caserta, Campania, Italië.
Jaargang 2022.
100 % Pallagrello Bianco.
13,5% Alcohol.
Eigen import.
Wijn mediumgeel van kleur met groene reflecties. In de neus zijn zeer originele hints van meloen, amandel, brembloemen en munt waarneembaar. In de mond heeft het een uitstekende smaak en een goede frisheid.
Combinaties: Buffelmozzarella, zeevruchten, schaaldieren, weekdieren, pizza, kaas “Capotempo di Capua”.

Hospices De Nuits Les Didiers cuvee Fagon.
Wijnhuis Hospices De Nuit, Nuits Saint Georges, Bourgogne, Frankrijk.
Jaargang 2001.
100% Pinot Noir.
13% Alcohol.
Gekregen van wijnliefhebber.
Door Bert steeds bewaard voor een speciale gelegenheid met wijnliefhebbers. Die heeft ie nu gevonden met de oprichting van WBW. Blijft spannend hoe de wijn dan uit de fles komt.
23 jaar oud, maar zeker niet over de top. Echt fris ook niet, natuurlijk, maar nog steeds fruitig. Heel kort een zweem van kurk in de neus, maar met beluchten en even tijd verdwijnt dat.
2001 was over het algemeen een goed jaar in de Bourgogne-regio, maar de kwaliteit van de wijnen kan variëren afhankelijk van het wijnhuis en de specifieke wijngaard. Bij Hospices de Nuits Les Didiers was 2001 een goed jaar, met enkele wijnen die nu op hun hoogtepunt zijn.
Vergadering
Op 3 mei houden we een vergadering voor alle aspirant-leden. We gaan dan een aantal belangrijke zaken bespreken, zoals de Statuten en Huishoudelijk Reglement. Ook de samenstelling en taakverdeling van het bestuur komen aan bod.
We zijn nog op zoek naar een Wijnmeester !