Op donderdag 19 september was het dan zover. De eerste reguliere proeverij van de West Brabantse Wijnvrienden was een feit. Op onze proeflocatie, De Linde in Etten-Leur, werden we hartelijk welkom geheten door de beheerder.
Het thema van de avond: Bubbels.
Zoals onze voorzitter Ans in haar openingswoord aangaf : “Bubbels zijn feestelijk en staan voor een nieuw begin”.
Eerst zijn de verschillende manieren van het maken van mousserende wijnen besproken. Ook was er een uitleg van de Dosage stijlen, van Brut Nature naar Doux.
De proefcoördinator had een 8-tal mousserende wijnen uitgekozen.
Als voorbeeld van de tank-methode proefden we een Prosecco uit Italië. Deze had een vrij harde mousse en was een eenvoudige instapper.
De tweede wijn was de verrassing van de avond. Schlumberger Grüner Veltliner Brut uit Oostenrijk. Mooie citrus aroma’s in de neus, een mooie zachte mousse en lange verfrissende afdronk.
De derde wijn was een vonkelwijn uit Zuid Afrika. Deze wijn wordt op traditionele wijze gemaakt maar viel wat tegen in aroma en smaak.
Via een Spaanse Cava en Cremant de Bourgogne uit Frankrijk gingen we naar een andere topper van de avond.
De Cremant d’Alsace Cuvee Confidentielle van Gruss uit Eguisheim. Gemaakt van voornamelijk Chardonnay druiven en 36 maanden gerijpt. Met een complex aroma van rijp wit fruit, kruiden en hazelnoten. Een ruime en ronde afdronk.
Na een Franciacorta Brut Saten uit Italië sloten we de avond af met een Champagne van Jean Jacques Lamoureux. Een mooie Champagne voor een schappelijke prijs.
Conclusie van de avond: Lekkere bubbels komen overal vandaan en niet alleen uit de Champagne streek.
De avond werd afgesloten aan de bar van De Linde. Alwaar er gelegenheid was om de aantekeningen te vergelijken en gezellig bij te kletsen.
Al met al een geslaagde avond. Op naar de volgende proeverij op 10 oktober.
Download hier het Proefformulier Bubbles 20240919 met de algemene gegevens van de geproefde wijnen en download hier de bijbehorende presentatie Proeverij 19 September Bubbels.
Mooie proeverij met verrassende bubbels.
Vooral de Grüner Veltliner sprong eruit.
Duidelijke uitleg over de verschillende methodes om sprankelende wijn te maken en ook de reuk flesjes waren interessant.